flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Як працювати з потерпілими та свідками насильства, пов’язаного з війною: основні поради

18 грудня 2023, 16:16
Проєкт ЄС "Право-Justice" спільно з Державною судовою адміністрацією України та Офісом Генерального прокурора розробили брошуру "Як працювати з потерпілими та свідками насильства, пов’язаного з війною: основні поради".
 
Брошура стане у нагоді всім, хто працює з потерпілими від насильства, пов’язаного з війною в Україні. Зокрема, буде використовуватися працівниками Координаційний центр підтримки потерпілих і свідків. Вона враховує кращий міжнародний та український досвід з таких аспектів:
  • головні правила роботи з потерпілими та свідками насильства, пов’язаного з війною;
  • як працювати з потерпілими від сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом (СНПК);
  • як працювати з дітьми-свідками або потерпілими від насильства, пов’язаного з війною.
Знання цих питань допоможе слідчим, прокурорам, суддям, адвокатам, представникам громадянського суспільства дотримуватися головного принципу у роботі з такими особами – "не нашкодь".
 
"Проєкт ЄС "Право-Justice" приділяє багато уваги належній роботі з потерпілими та свідками воєнних злочинів. Адже справи про воєнні злочини становлять серйозний виклик для судової та правоохоронної системи. Їхня кількість приголомшує – на сьогодні в Україні зареєстровано 103 тисячі подібних кримінальних проваджень", – говорить Анна Адамська-Галлант, головна міжнародна експертка з питань судової реформи Проєкту.
 
Експертка наголошує, що дуже важливо вміти правильно працювати з потерпілими та свідками воєнних злочинів.
 
"Через травматичний досвід людина може не пам’ятати або не хотіти пам’ятати події злочину. Відтак, неточні або неповні свідчення можуть впливати на процес розслідування та результати судового розгляду. Тому правильний підхід до потерпілих та свідків не лише позитивно вплине на психологічний стан людей, а й сприятиме підвищенню ефективності правосуддя", – стверджує Анна Адамська-Галлант.
 
Брошура "Як працювати з потерпілими та свідками насильства, пов’язаного з війною: основні поради" доступна за посиланням https://bit.ly/46CUo4n