flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Споживачі звільнені від сплати судового збору

18 вересня 2017, 09:26

У чинному законодавстві існує колізія норм права, що регулюють питання сплати судового збору позивачами – споживачами товарів, робіт і послуг.

Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ з метою правильного застосування судами законодавства під час здійснення цивільного судочинства та забезпечення реалізації споживачами товарів, робіт і послуг права на судовий захист інформаційним листом №93-15170/4-17 від 09.08.2017, роз’яснив таке.

Реалізація споживачем права на судовий захист, складовою якого є наявність пільг щодо сплати судового збору, врегульована положеннями статті 22 Закону України «Про захист прав споживачів».

Водночас норма статті 5 Закону України «Про судовий збір» не містить вичерпного переліку пільг щодо сплати судового збору. Тому ВССУ вказав на те, що сама по собі відсутність такої категорії осіб у переліку осіб, які мають пільги щодо сплати судового збору, що зазначений у статті 5 Закону України «Про судовий збір», не може означати, що споживачі такої пільги не мають, оскільки вона встановлена спеціальним Законом, який гарантує реалізацію та захист їх прав.

Даний висновок узгоджується з позицією постанови пленуму ВССУ від 17.10.2014 №10 «Про застосування судами законодавства про судові витрати».

Повний текст листа за посиланням: http://sc.gov.ua/ua/informacijni_listi.html